11 de gener del 2017

El llenguatge com a eina de transformació social

A l’Esplai Turons apostem per la transformació social i considerem que el llenguatge és una eina més per aconseguir-ho.


El llenguatge és un mirall que reflecteix la societat que l’utilitza; és una eina que vehicula el nostre pensament, l’organitza i l’estructura. Sovint, però, s’usa amb un excés de creences, valors, prejudicis i estereotips, i nosaltres volem deixar-los enrere, ja que el llenguatge també educa.

Perquè a la vida val la pena fer-nos preguntes; per què fem això? Per què ens comportem així? Per què utilitzem el llenguatge d'una determinada manera? O per què no podem canviar-lo si ens convé? I és que darrere de les paraules sempre hi ha una història, una connotació, que ens porta a utilitzar els termes segons uns patrons. No us heu preguntat mai, per exemple, per què escrivim en masculí? Per què el fet que parlarem en femení pot fer que no tothom se senti identificat i, fins i tot, ens mirin malament? Per què diem "l'home" per fer referència al conjunt de la societat? Nosaltres sí que ens ho hem preguntat. I volem oferir-vos una resposta.

Per fer-ho senzill, tot es remunta a la tradició, als valors considerats acceptables i correctes, que han estat agafats de la mà dels homes des de temps ancestrals. Però això és una mera decisió arbitrària que es pot replantejar. Diem tots perquè són tots els homes? Sembla que sí... Però estarem d'acord que totes som persones. I és aquí on rau la importància de totes aquestes consideracions.

Per això, en el procés d'aprenentatge que impulsem des de l'esplai ens volem deslligar de tots els usos del llenguatge que d'una manera o una altra no reflecteixen el que és la realitat. Considerem que el llenguatge que utilitzem en el nostre dia a dia manté una dosi de masclisme que volem eradicar amb l'ús, per exemple, de temes genèrics (i substituir pares per família o nens per infants). Tot i això, hi ha certes expressions en les quals l'ús de l'anomenat masculí genèric és inevitable i només es pot substituir pel femení, en referència a les persones (començarem quan hi siguem totes, totes les persones). Per aquest motiu, des de l’esplai, i lligat a la nostra voluntat de transformar la societat i educar en l'esperit crític, fomentem un ús del llenguatge deslligat d'aquestes cadenes marcades per la tradició.

I, és per tot això, que a partir d'ara els articles publicats en aquest web s'alternaran en l'ús del masculí i del femení, com a mostra i evidència que totes les persones som iguales –al carrer, a la societat i en el llenguatge– i per intentar distanciar-nos una mica d'un ús que no compartim de la llengua.

En el fons, l’objectiu últim d’aquest canvi de consciència és aconseguir que en el futur tots puguem utilitzar els termes de la manera que ens convingui, que ens sigui més fàcil i d’un mode que ens hi sentim identificades totes les persones, sigui parlant en masculí o en femení. L’ús del llenguatge no és un fi en si mateix, és un mitjà per arribar a la igualtat absoluta.

Perquè, al final, les paraules i la societat són de totes!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada